Ačkoli platí takzvaná pamlsková vyhláška, která ve školách zakázala prodej nezdravých potravin a nápojů, kontroloři školním kuchařům a kuchařkám doporučili, aby nebrali příliš vážně návrhy na zpřísnění požadavků zdravého stravování.

Děti by to podle inspekce mohlo naopak od chození do jídelen odradit. Kuchaři by podle ČŠI měli hledat kompromis mezi špatnými stravovacími návyky dětí a příklonem k alternativním filozofiím některých rodičů, jako je například veganství.

Velmi negativním jevem je podle ČŠI skutečnost, že zhruba 15 procent žáků základních škol není na obědy ve škole přihlášeno, přičemž někteří zřejmě neobědvají ani nikde jinde.

Dalších 19 procent dětí na základních školách a dvakrát tolik žáků v soukromých zařízeních na obědy nechodí, i když je mají zaplacené. „Je tedy evidentní, že stávající a poměrně kvalitní infrastruktura zařízení školního stravování se nevyužívá efektivně,” uzavřela inspekce.

Sdílej