zelenina.jpeg

Francouzští výzkumníci, kteří studii provedli, dospěli k závěru, že podpora spotřeby biopotravin mezi populací by mohlo být „slibnou preventivní strategií proti rakovině“.

Výzkumníci chtěli prozkoumat předpoklad, že expozice pesticidů v potravinářských výrobcích by mohla být příčinou rakoviny. Zatímco mnoho studií ukazuje, že biopotraviny obsahují podstatně méně reziduí pesticidů než konvenční potraviny, jen málo studií zkoumalo spojení spotřeby biopotravin s rizikem rakoviny.

Pařížský tým se proto zabýval šetřením vztahu mezi spotřebou biopotravin a rizikem rakoviny ve velké skupině dospělých. Stravovací návyky studijní skupiny byly sledovány po dobu osmi let, během nichž účastníci vyplňovali internetové dotazníky o své stravě během tří 24hodinových období.

Výzkumníci zjistili, že vyšší spotřeba biopotravin je spojena se snížením rizika rakoviny, přičemž u těch, kteří konzumují největší množství biopotravin ve své stravě, je o 25% nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny než u jedinců, kteří konzumují pouze konvenční potraviny.

Zdroj: JAMA Network

Sdílej

Sdílej

Sdílejte tento příspěvek s vašimi přáteli.