Ze studie vydané francouzským institutem IDDR vyplývá, že agro-ekologická restrukturalizace evropského zemědělství by mohla přinést pozitivní změny.
- Nasytit evropskou populaci
- Snížit produkci skleníkových plynů ze zemědělství o 40 %
- Zvýšit biologickou rozmanitost
Předpokladem úspěchu je změna našich stravovacích návyků: více obilovin, ovoce, zeleniny a rostlin obsahujících bílkoviny, podstatně méně živočišných produktů. Za těchto okolností je možné vyprodukovat dostatek potravin pro obyvatele Evropy bez pesticidů a minerálních hnojiv. Zemědělské produkty by mohly být i nadále vyváženy, zatímco dovozy zemědělských komodit by se snížily, protože by bylo zapotřebí méně krmiv bohatých na bílkoviny. Ve svém scénáři vědci očekávali pokles výnosu o 10 až 50 %, v závislosti na produktu.
IDDRI je prestižní francouzský think-tank specializující se na udržitelný rozvoj.
Zdroj: study by the French IDDR Institute